19.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinO vacanţă la Mallorca

O vacanţă la Mallorca

Când spunem Mallorca ne gândim automat la soare, mare şi distracţie. Într-adevăr, Mallorca este una dintre cele mai populare destinaţii de vacanţă, celebră pentru viaţa de noapte şi plajele mereu aglomerate.

Dacă priviţi dincolo de „armatele“ de turişti aflaţi în căutarea bronzului perfect, veţi descoperi şi o arhitectură gotică deosebită, sate pitoreşti aşezate în vârf de deal, crânguri de măslini şi, surprinzător, plaje izolate care ascund tot felul de minunăţii. Mallorca a devenit una dintre cele mai căutate insule pentru turişti în jurul anilor ’50, când turismul a început să cunoască o dezvoltare extraordinară. De atunci, mii de oameni vizitează în fiecare an minunatele plaje ale Mallorcăi şi, datorită turismului, locuitorii de pe insulă se bucură de cele mai bune condiţii de viaţă din întreaga Spanie, ei numărându-se printre cei mai bogaţi spanioli. Numai că şi acest confort, ca orice altceva, are un preţ: dezvoltarea industriei turismului a distrus o mare parte din coastele Mallorcăi şi a făcut ca agricultura să fie lăsată deoparte. În plus, mai mult de o cincime din întreaga suprafaţă a insulei este deţinută de investitori străini, iar preţurile în domeniul imobiliar din Mallorca pot concura cu uşurinţă cu tarifele practicate în centrul New York-ului.

În anul 1983, Insulele Baleare au devenit una dintre regiunile autonome ale Spaniei, capitala fiind stabilită la Palma de Mallorca. În prezent, autorităţile locale de pe insulă se confruntă cu o dilemă: trebuie să găsească o modalitate de a continua procesul de dezvoltare, fără a lăsa însă betonul să învingă frumuseţea naturală.

 

Destinaţie pentru fiecare

 

O călătorie în Mallorca este cea mai bună idee pentru o vacanţă în familie. Tinerii preferă această destinaţie pentru că vor să se bucure de viaţa de noapte extrem de agitată şi de minunăţiile pe care le oferă staţiunile de pe insulă. Cei mai în vârstă aleg Mallorca pentru a petrece câteva zile într-o staţiune cu climă foarte blândă. Oraşul-emblemă, Palma de Mallorca, este agitat, plin de viaţă şi extrem de modern, fiind în acelaşi timp bine înrădăcinat în istorie, dar în interiorul insulei şi pe litoral veţi descoperi şi sate pitoreşti, unde pare că timpul a stat pe loc.

Mallorca vă oferă un litoral extraordinar, presărat cu plaje amenajate pentru toate gusturile, locuri de cazare pentru toate buzunarele şi o gamă foarte variată de posibilităţi de petrecere a timpului liber. De exemplu, una dintre cele mai populare plaje din Mallorca este Alcudia, care „se laudă“ cu nisipul său fin, plajele şi magazinele de pe faleză, dar şi cu locurile special amenajate pentru schi nautic, plimbări cu hidrobicicleta, călărie şi surfing.

 

Obiective turistice – monumente istorice

 

Băile Arabe din Mallorca au rămas singurele vestigii ale dominaţiei musulmane asupra insulei. Din impozantele băi de altădată au rămas doar două camere situate la subsolul unei clădiri, una dintre acestea având un tavan-cupolă susţinut de mai multe coloane. Catedrala din Palma de Mallorca este deseori asemănată cu o navă uriaşă construită la marginea oraşului. Lucrările de construcţie la acest locaş de cult au început în anul 1230, dar au fost finalizate de-abia în secolul al XVII-lea. Clădirea are o structură cu preponderenţă gotică, doar faţada şi câteva elemente din interior fiind renovate în stil modern de Antoni Gaudi, la începutul secolului XX.

Intrarea în catedrală se face printr-un mic muzeu cu doar trei camere, care adăpostesc o colecţie impresionantă de picturi, dar şi de obiecte bisericeşti confecţionate din aur şi argint. Printre acestea puteţi admira două candelabre extraordinare, de o valoare inestimabilă.

Interiorul catedralei frapează în primul rând prin dimensiune şi spaţiul larg pe care îl pune la dispoziţia vizitatorilor, existând aici mai multe coloane înguste ce susţin tavanul înalt şi cele trei niveluri de vitralii cu picturi elaborate. Elementul cel mai important al altarului, o sculptură din fier forjat suspendată pe tavan şi luminată, este o piesă apreciată şi controversată în acelaşi timp. Turiştii o admiră nu numai pentru structura ei deosebită, ci şi pentru faptul că a fost creată de însuşi Antoni Gaudi, cu toate că există voci care spun că o astfel de sculptură arată destul de bizar într-un locaş de cult. Palau de l’Almudaina, un castel musulman transformat la sfârşitul secolului al XIII-lea în reşedinţă a monarhilor, poate fi alt obiectiv turistic. Palau de l’Almudaina mai îndeplineşte şi acum oficii diplomatice, acesta fiind locul unde regele Juan Carlos este primit la fiecare vizită pe care o întreprinde în Mallorca.

În restul timpului, castelul este un veritabil muzeu ale cărui încăperi împodobite cu tapiţerii flamande şi ornate cu mobile vechi şi portrete ale monarhilor spanioli duc vizitatorul cu gândul la epocile de mult apuse.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU